Залиште своє питання




УКРАЇНА, м. Черкаси

ВУЛ. СМІЛЯНСЬКА 163

+38 (098) 57-00-200

+38 (050) 25-777-48

Статті

Сульфат магнію

Щоб зібрати хороший урожай, потрібно відповідно попрацювати. Тільки терпіння, праця і любов до своєї справи дозволять окупити всі витрати і отримати прибуток. Обробляти землю потрібно з такою умовою, щоб не вичерпати за кілька років всі її ресурси, а щоб вона довгий час могла приносити свої дари у вигляді хороших урожаїв. Тому і використовуються добрива, що дозволяють відновлювати дефіцит мікроелементів, який настає в результаті вирощування сільськогосподарських культур. 

Сульфат магнію – це добриво, яке являється цінним джерелом магнію і сірки для сільськогосподарських культур належить до категорії найбільш сильних добрив, які позитивно впливають на рослину при цьому не забруднюють грунт шкідливими речовинами, які можуть негативно вплинути на наступні урожаї. MgSO4 – являється центральним атомом молекули хлорофілу, без нього стає неможливим фотосинтез. Добриво доволі скоро піднімає рівень магнію в грунті тим самим не лише підвищує рівень врожайності, але й підфищує їх якісні показники (підвищує вміст крохмалю, цукрів, вітамінів С і D). Залишки добрива позитивно вплинуть на хімічний склад грунту, аграрії ще впродовж декількох сезонів спостерігатимуть підвищення врожайності висаджуваних культур.

Зовні добриво має вигляд безбарвних кристалів, які не мають запаху. Магній потрібний для швидкого протікання ростових процесів, поділу клітин, підтримки рівня білків, побудови пектинових речовин клітинних стінок, а також впливає на засвоєння фосфору. Магній є кофактором багатьох ферментативних реакцій. Він потрібний для перетворення креатину фосфату на АТФ – нуклеотиду, що є універсальним постачальником енергії в живих клітинах організму. Магній потрібний на усіх етапах синтезу білку. Загальними ознаками магнієвої недостачі являється :

  • – Міжжилковий хлороз у листя (тканина між жилками стає білою, а згодом коричньовіє);
  • – Листя рослин набуває червоного, яскраво – помаранчевого, або фіолетового забарвлення, зеленими лишаються жилки листка. Листя твердіє, стає ламким;
  • – У картоплі листя знизу стає дрібним з жовтувато – зеленим відтінком, між жилками з’являються бурі плями; –      Листя передчасно сохне та обпадає;
  • – Листки у огірків мають ясно виражений міжжилковий хлороз; вони соковиті, але малі; плоди дрібні.

Основним критерієм для визначення магнію в грунті являється географічне положення, рівень опадів, винесенням культурою – попередником, наявність калію, інших катіонів. Ефективність внесених добрив залежить від їх форми та хімічного вмісту. У разі сульфату магнію ключовим чинником являється його кристалічна форма, що забезпечує простоту застосування, а добре розчинні форми магнію і сірки дозволяють рослинам швидко засвоїти ці складові. Сірка, що міститься в добриві, має найважливіше значення для правильного росту і врожайності рослин. Чим кисліше та легше грунт, тим більше він виявляє потребу в магнії.

В посушливий період та в період зростання рослина виявляє найбільшу потребу в магнії. Одним з мезоєлементів, що входить до складу MgSO4 являється сірка. Засвоєння азоту безпосередьо повязане з поглинанням сірки. При недоліку сірки засвоєння азоту погіршується, зменшується ефект від застосування азотних добрив. Культурами чутливими до нестачі магнію є ріпак, соя, кукурудза, зернові, цукровий буряк, бобові, томати, огірки, картопля. Завдяки двом важливим для рослин елементам живлення – магнію та сірці, сульфат магнію має широкий спектр використання на сільськогосподарських культурах.

Добриво має важливу особливість нейтралізувати токсичні для рослини біурети, які містяться в карбаміді. Бажане вживання сульфату магнію разом з іншими добривами, які містять в складі азот, фосфор. Додаючи до робочого розчину сечовини сульфат магнію, ми зменшуємо дію опіків (які можуть з’явиться при використанні сечовини в суху погоду). Оскільки добриво не вимивається з грунту і має властивість накопичуватися, його можна вносити в землю як навесні так і осінню, як перед посівом, оранкою (культивації), так і після сходів на ярих та озимих культурах. Найкраще застосовувати перед прогнозованими опадами дощу. На відміну від доломітового борошна, в якому також міститься магній, добриво швидко взаємодіє з грунтовими мікроорганізмами і добре засвоюється рослинами.