Залиште своє питання




УКРАЇНА, м. Черкаси

ВУЛ. СМІЛЯНСЬКА 163

+38 (098) 57-00-200

+38 (050) 25-777-48

Статті

Додайте до протруйників Валагро ЕДТА 5 + Радіфарм.

Як забезпечити отримання  здорових сходів озимих зернових? Для цього багато господарств все ширше застосовують передпосівний обробіток насіння, в який крім хімічного протруйника входять живильні суміші мікроелементів та стимуляторів коренеутворення. Така суміш препаратів допускає збільшити активність протруйників, а саме фунгіцидну їх дію, та позитивно вплинути на посівні  властивості насіння та забезпечити розвиток сходів.

Що особливо важливо коли обробка насіння відбувається такими «потрійними» сумішами при цьому утворюється більш потужна коренева система рослини, яка  здатна повніше поглинати  та засвоювати з ґрунту поживні речовини, а також набагато ефективніше використовувати внесені основні добрива (NPK). При цьому посіви стають стійкішими до стресів (посухи, несприятливих умов) та ураження хворобами.

Протруювання насіннєвого матеріалу є основою для отримання здорових сходів, так як захищає насіння і проростки від багатьох збудників хвороб. Централізоване протруювання насіння дозволяє проводити обробку посівного матеріалу і поживними сумішами де найбільший ефект досягається від мікроелементів і спеціальних, що стимулюють розвиток кореневої системи, складів. Для стимулювання схожості і енергії проростання насіння, розвитку кореневої системи, збільшення  опірності рослин хворобам і несприятливим погодним умовам в початкові фази росту, застосовується комплексне мікродобриво Валагро ЕДТА 5 і спеціальний стимулятор для кореневої системи, препарат Радіфарм.

Склад Валагро ЕДТА 5, набір мікроелементів Mg0 -9,0%; Fe- 4,0%; Mn-4,0%; B- 0,5%; Mo-0,1%; Zn-1,5%; Cu - 1,5%. Комплекс відрізняється від аналогів більш високим вмістом заліза, цинку і молібдена, що стимулює синтез ауксинів і азотний обмін, і зниження вмісту міді, так як вищі її дози можуть призводити до пригнічення процесу росту. Склад всіх необхідних рослині мікроелементів фізіологічно вивірено і відповідає їх вмісту в живих рослинних тканинах. Воно оптимально збалансовано відповідно до потреб рослин.

Хелатні форми мікроелементів, на відміну від неорганічних солей, не закріплюються в ґрунті, добре поєднуються один з одним і з протруйниками насіння (не призводять до антагонізму), посилюючи їх фунгіцидну активність. Застосування поєднується з централізованим протравленням насіння, з використанням машин типу ПС-10. Витрати Валагро ЕДТА 5 - від 100 до 150 г на 1 т насіння (на 10 л води).

Для того щоб окупити витрати на гектарну норму витрати Валагро ЕДТА 5 на зернових, достатньо отримати прибавку врожаю зерна 0,1 ц / га. За багаторічними даними, середня прибавка зерна озимої пшениці від застосування Валагро ЕДТА 5 складає 1,8-2,5 ц/га.

Найбільший ефект для розвитоку кореневої системи надає препарат Радіфарм - складний органічний продукт, спеціально розроблений для покращення кореневої системи рослин. Він стимулює бічні і додаткові корені (вторинна коренева система), сприяє розвитку в цілому всієї кореневої системи. Радіфарм зміцнює рослину для легкого перенесення таких несприятливих факторів, як високі чи низькі температури, надлишки вологи в ґрунті та повітрі. Посівний матеріал, оброблений препаратом, швидко поглинає поживні елементи та воду, і як результат це призводить до більш раннього проростання фотосинтеничної активності.

 ПРИНЦИП ДІЇ:

Радіфарм –представляє собою рідину, до складу якої входить полісахарид, стероїд, глюкозид, амінокислоти, бетаїн, а також  додатково мікроелементи та вітаміни. Радіфарм стимулятор коренів, а саме забезпечує розвиток кореневої системи,  додоткових та бічних.

Полісахарид - забезпечують проникнення води та поживних речовин  до клітин рослин.

Глюкозид (глюкоза, арабиноза, Рамноза) -  збільшує імунітет рослин, особливо корисний на ранніх стадія розвитку.

Стероїд -  стимулює розвиток кореневої системи і синтез хлорофілу,  а саме покращує проникнення поживної речовини в коріння рослини.

Бетаїн - посилює здатність кореневої системи поглинати воду, збільшує стійкість рослин до низьких температур та  стимулює синтез хлорофілу,.

Триптофан (індол-оцтова кислота) - стимулює ріст кінчиків коренів (меристемних тканин). Комплекс вітамінів - вітамін В1 (активізує ріст кореневої системи), вітамін В6 (пришвидшує метаболічні реакції), біотин (поліпшує засвоєння СО2), вітамін РР.

Цинк - підвищує вміст ауксинів, бере участь в синтезі індолілуксусної кислоти, що необхідно на ранніх стадіях росту і після висадки розсади.

Залізо - бере участь в синтезі хлорофілу, ауксинів і прискорює метаболічні процеси.

Радіфарм допомагає рослині пережити травми при пересадці, а також несприятливі фактори, такі, як висока температура, надлишок вологи в повітрі та ґрунті. Рослини і насіння, оброблені Радіфармом, швидко поглинають воду і поживні елементи, тим самим, що приводить до більш раннього проростання і фотосинтетичну активність і скорочує цикл дозрівання врожаю.

Радіфарм може застосовуватися в дозах від 100 до 500 мл на 1 т насіння. Чим вище дозування, тим потужніше розвиток кореневої системи, при цьому обробка не призводить до переростання посівів, так як не робить стимулюючу дюї на вегетативний ріст. Радіфарм добре поєднується з Валагро ЕДТА 5 і своєю органічною складовою підсилює його дію. Для того щоб окупити затрати на гектарну норму витрати Радіфарм на зернових, досить отримати прибавку врожаю зерна в 0,05 - 0,2 ц / га.

У проведених випробуваннях суміші Валагро ЕДТА 5 + Радіфарм (100 г + 100 мл на 1 т насіння) при протруюванні насіння озимої пшениці Ювілейна 100, була отримана прибавка 18 ц / га при врожайності на контролі 51 ц / га. Незважаючи на те, що строки сівби восени були зрушені на два тижні від оптимальних, ближче до зими, а в січні вдарили морози до мінус 38  С, сходи розвинули потужну кореневу систему і добре перезимували, так як вузол кущіння сформувався на 1 см глибше, ніж у необробленого насіння. Надбавка склала 18 ц / га.

В одному з господарств при посіві озимого ячменю вийшов цікавий виробничий досвід. Частину насіння була оброблена Радіфарм з дозуванням 0,5 л на 1 т. Посіви сформували розвинену кореневу систему і добре перезимували, хоча по району зазначалося сильне вимерзання озимого ячменю. Навесні, у фазі кущіння, провели азотну підгодівлю: на ділянці з традиційною технологією були внесені в два прийоми 400 кг / га аміачної селітри, а на ділянці, де насіння було оброблене підвищеною дозую Радіфарм, - 150 кг / га аміачної селітри в один прийом.

У період вегетації після підгодівлі відзначено, що на дослідній ділянці рослини краще розвинені, мають більш інтенсивне забарвлення листя і, незважаючи на те, що азоту було застосовано в 2,6 рази, менше ніж, ніж за традиційною технологією, ступінь його засвоєння була помітно вище . В результаті урожайність зерна на контролі склала 58 ц / га, а на дослідній ділянці - 69 ц / га.

Відомо, що порушення технології протруювання насіння і посіву (більш глибока закладення насіння) призводять до нерівномірності сходів, стресів у рослин. Багато виробників відмічають, що поєднання протруєння з обробкою комплексом мікроелементів і стимулятором корневутворення Валагро ЕДТА 5 + Радіфарм дозволяє зняти подібні стресові навантаження і отримати дружні сходи на 3 - 5 днів раніше, навіть при більш глибокій закладенні насіння. Крім того, у багатьох випадках ця суміш підвищила стійкість рослин до кореневих гнилей. До теперішнього часу накопичено немало прикладів того, що застосування суміші Валагро ЕДТА 5 + Радіфарм в поєднанні з хімічними протруювачами забезпечує на практиці реальну економію і реальний прибуток.

Радифарм + Валагро ЕДТА 5 

На знімках:

рослини озимої пшениці: зліва - з насіння, обробленого тільки протруювачем, праворуч - оброблених сумішшю протруювача + Валагро ЕДТА 5, 100 г / т + Радіфарм, 100 мл / т.